Avlastning på väg för mobilnäten

Den nya standarden 802.11u lovar kunna lastbalansera våra mobilnät genom att flytta över datatrafiken till hotspots och trådlösa nätverk.

Avlastning på väg för mobilnäten

Det är som bekant inte alltid helt lätt att växla mellan olika trådlösa nätverk, men förhoppningen är att det snart blir förändring på den fronten. Wi-Fi Alliance och Wireless Broadband Alliance är två av aktörerna som för närvarande arbetar på att göra trådlösa nätverk lika enkla att ansluta till som ett mobilnät.

Standarden som är under utveckling kallas 802.11u och ska bland annat just kunna sköta handover mellan trådlösa nätverk utan att någon inloggning krävs. En annan funktion som testas redan nu är möjligheten att låta trådlösa hotspots ta över datatrafiken från 3g och 4g-nätet. Det skulle kunna råda bot på den kapacitetsbrist som på senare tid drabbat användare i mobiltäta regioner.

I praktiken skiljer sig 802.11u från dagens standarder genom enheterna tillåts utväxla betydligt mer information än tidigare vilket öppnar upp möjligheterna för både roaming och avlastning. En telefon kan därmed anropa routern och kontrollera om operatören tillåter anslutning via det trådlösa nätverket eller inte. Användare kan även presenteras med en rad operatörer att ansluta till, i stället för att som nu få upp en lista med trådlösa nätverk.

Avlastning ställer höga krav

– Tekniken är avancerad och ställer så klart stora krav på såväl operatörer som tjänsteleverantörer att hantera sömlös roaming av trafiken mellan mobilnät och wifi-nät och för den delen även roaming av trafik mellan wifi-nät. Lyckas man är det ett intressant steg på vägen för att avlasta de trafikerade mobilnäten, skriver Ulf Seijmer på Induo i ett inlägg angående den kommande standarden.

Enligt undersökningsföretaget In-Stat väntas antalet trådlösa hotspots att ha tredubblats fram till 2015 och då nått 120 miljarder anslutningar.

Nästa generationens hotspots, även kallade Hotspot 2.0 väntas dyka upp i skarp drift under första halvan av 2012.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.